SEJ(D)CH, SEU(D)CH, NOUCH, DKUCH, C.I.B. SKOGSRÅA´S RAGATA S41292/2000
e. SEJ(D )CH, SEU(D )CH Tallhöjdens Gulliver
u. SEU(D)CH, NOUCH, INTU(DV )CH, SEV-99 Skogsråa´s Fixa
 

 

Raggan som vi kallade henne var en otroligt glad och god Taxtik. Hon kom ur en kull på 4 valpar där tre blev dubbelchampions och där den fjärde hade första pris på drevprov och cert på utställning. Hon var en naturbegåvning i skogen, och drev till full tid tidigt. Vi startade henne på första provet i Dalsland men hade oturen att få starta vid kusten, vilket inte alltid är så lätt om de inte är vana vid salthaltig havsluft. Hon knackade troligtvis på hare på klipphällarna ett kort drev så det blev en nolla. Efter denna start så tog hon tre raka 1:a pris, alla i snöoväder. I utställningsringen gick det också bra. Hon hade för utom sina övriga nordiska championat även reservcert i Finland. Hon fick 4 valpkullar där vi har sparat SEJ(D)CH, SEU(D)CH, NOUCH, C.I.B. Skogsråa´s Astrid för att föra blodet vidare. Raggan har som sin mor brukavelspris i brons, silver och guld. Vi tvingades att ta bort henne vid drygt 10-års ålder på grund av tumörer i magen. Väldigt ledsamt då vi trott att vi skulle få många fina år ytterligare i skogen.
INTU(D )CH, SEU(DV )CH, NOUCH, SEV-99 SKOGSRÅA´S FIXA S11737/94
e. SEJ(D )CH, SEU(V )CH ,NOUCH, INTU(DV )CH Stubbkärrs Ingo
u. SEJ(D )CH, SEU(D)CH, NOUCH, INTU(D )CH Campilios Prima

 

Fixa var född i vår andra taxkull och fick stanna kvar hos oss. Vi blev erbjudna mycket pengar för henne av en norsk man som tidigare köpt valp av oss men vi tackade nej. Vi ville ha en tik själva efter Prima för eventuellt vidare avel vilket visade sig passa bra för Fixa. Hon tog två drevettor och saknade bara ordinarieettan för drevchampionatet. Det ville sig inte riktigt och hon hade lite otur med bland annat halsinfektion som det tog ett tag innan vi förstod att hon hade, att dreven gick ur hörhåll, snöoväder osv. Men hon var en mycket duktig jakthund som vi på äldre dagar även lånade ut till vår svåger som “turnerade” runt med henne. Det sköts många rådjur för henne runt om i bygden. Stefan hade äran att på bjudjakt få glädjen att skjuta sista rådjuret för henne då hon var 14 år gammal. Hon höll sin fina kondition ända till slutet troligtvis mycket tack vare cykelmotioneringen som vi ger våra hundar. Hennes utställningskarriär var fin vilket hennes titlar vittnar om. Hon fick också fyra valpkullar och har många dubbelchampions efter sig där dessa även gått vidare i aveln. Hon har bruksavelspris i brons, silver och guld. Fixa blev nästan 16 år gammal. 
SEU(gk)CH, NOUCH, INTU(V )CH, FIUCH, SEV-03, SEVCH Dualis Gobi S29023/2002
e. Dualis Ukko-Pekka
u. KBHV-00, NOV-00, NORDV-99, SEV-02, Freckle Face Furia
 

 

Gobi kom in i vår familj då dottern Elin ville ha en alldeles egen hund och började prata om att hon ville ha en liten pudel. Nej, där går gränsen sa mamman i familjen, ingen hund med sådan pälsvård i vårt hus! Varför inte en tax i en mindre variant istället? Och det nappade Elin på direkt för hon hade sett och blivit väldigt förtjust i Markku Moilanens vackra hundar när vi varit på utställningar. Sagt och gjort, vi beställde en strävhårsdvärg och efter ett tag hörde Markku av sig då han fått ett återbud på en valp. Vi åkte dit och köpte lilla Gobi. Som det senare skulle visa sig blev en kanintax istället, vilket vi tyckte var jätteroligt och en extra bonus. Hon vann allas hjärtan direkt. Kunde lite cirkuskonster och var en bestämd liten dam som tydligt visade om hon tyckte om en eller ej, och som var flockledare i huset. Vår Hannoveranska Viltspårhund Silva smög tex. efter väggarna när Gobi åt sin mat. Nåde henne om hon så mycket som tittade åt Gobis matskål! Hon hade tre riktigt stora favoriter i människovärlden, lillmatte Elin, matte Carina och reservmatte Bittan. Resten av människorna var väl sådär, de kunde nog kvitta med dem. Hon älskade att gå viltspår och detta har hon nedärvt i sin lilla dotter SEVCH, SEU(V)CH Skogsråa´s Ädla Ärkeråtta som har otaliga HP på spårprov och erövrat massor av vandringspriser samt deltagit flera gånger på Spår-SM. Grytprov tyckte Gobi också om och klarade godkänt karaktärsprov. Tyvärr miste vi henne i sviterna efter ett kejsarsnitt  i december 2009. Obduktionen visade inga fel enligt veterinären men trolig orsak till dödsfallet var blodförgiftning. Visst är det en risk med kejsarsnitt men för vår del har det alltid gått bra med alla valpningar, och det är första gången vi mist både valpar och tik så det var en stor chock för oss alla. Elin var otröstlig och jag fick åka och hämta henne på internatet så att hon fick ta farväl av sin älskade hund. Vi har begravt henne i kanten på vår trädgård tillsammans med Fixa och Ragata som var hennes kompisar. Vi kommer aldrig att glömma dig Gobi.  
SEVCH, SEU(V )CH, NUUCH SKOGSRÅA`S VICKE VIRE S43563/2003
e. NOJ( D)CH, NOUCH Akki´s Balder
u. SEJ(D )CH, SEU(VD )CH, NOUCH, DKUCH, C.I.B. Skogsråa´s Ragata

 

Pjotor eller PJ som han kallades var mattes favorit i kullen från första början. Vi skulle behålla en tik men den enda som fanns i kullen tilltalade inte på det sättet som Pjotor gjorde, så han blev kvar hos oss. Han hade en fin utställningskarriär med som bäst BIS-3 på jakthundsspecialen i Vårgårda 2005. Spårproven klarade han också snabbt av. Tyvärr rycktes han hastigt bort från oss endast 4 år gammal då han blev tragiskt överkörd under jakt. Han var lite väl envis i skogen så ibland kunde det bli en dryg väntan på att han skulle komma tillbaka. I sitt sätt var han helt gudomlig mot allt och alla. En riktig gosegris. Han hade hunnit få 5 valpkullar efter sig där FIU(D)CH
Jägarflickans Maya och SJ(D)CH, FIVCH, SEVCH Undimoon Freja är två av avkommorna som i sin tur tidigt lämnat drevchampions efter sig. Det är roligt att veta att det finns flera avkommor efter honom som fortsatt går vidare i aveln. Tack för den korta tid vi fick med dig PJ.
INTUCH, SEUCH, NOUCH, SEJCH, SEVCH, NOVCH, NOV-02-03, SEV-04 SILVA-T S27747/99
e. Tiger Vom Oberharz
u. SEJCH, SEUCH Ariella
 
 

 

Silva var vår första Hannoveranska Viltspårhund. Carina hade varit intresserad av rasen i 15 år innan vi fick tillfälle att köpa henne. Hon var en speciell dam, tuggade på det mesta första året. Barnen var inte glada över alla söndertuggade mjukisdjur och leksaker men de lärde sig att plocka upp på golvet i alla fall. Hon blev husses favorit som eftersökshund snabbt och de jobbade ihop väldigt mycket. Hon kunde spåra hur länge som helst när man satt henne på ett spår och visade tydligt sitt missnöje med sina miner om man tog henne av det innan hon var klar. Hon räddade mycket kött åt grannlagen runt omkring och ordnade mycket jakt åt husse och matte. Silva rönte stora framgångar i utställningsringen även om det inte var hennes favoritnöje om man jämför med jakten. Hon fick två valpkullar innan vi hastigt fick ta bort henne endast 7 år gammal på grund av att hon drabbats av en ovanlig och  aggressiv cancerform. Det gick så fort, det tog bara tre dagar från det att hon visade att hon var dålig tills att vi tvingades avliva henne. Det tog tid att fatta att hon var borta och det blev ett mycket stort tomrum efter henne. Sov gott Silva.
SKOGSRÅA´S AKTAION S44729/89
e. Cass
u. Pärlmossens Moski

 

Aktaion eller Bisse som han kallades fick vi tillbaka på äldre dagar då hans matte avlidit. Han var Carinas favorit redan i valplådan och hamnade bara ett par mil bort, så vi hade nära kontakt med honom hela tiden. Vi passade honom ibland när det behövdes och var på fågelhundskurser och utställningsresor tillsammans. Han var en mycket vacker röd/vit Engelsk Setter av jakt typ som vann många BIR på utställningarna. Bisse var otroligt snäll och ville vara med på allt. Vi tog också en kull valpar efter honom tillsammans med Litja.  Han blev drygt 15 år gammal.
INTU(G )CH, NOUCH,
NOV-01, SEU(G )CH, SEV-01 LOMMERUSKETS ASTA
N21435/95
e. INTU(D )CH,SEU(D )CH,NOU(D )CH Campilios Qsling
u. FIJ(G )CH,NOJ(G )CH, NORDU(G )CH,NOV-94, NORDV-98 Seidemanns Loa
 

 

Ida som vi kallade henne tog vi som parningsvalp efter Aston då det var en intressant kombination med en välmeriterad tik av bra stam.  Hon var en trevlig tik med mycket grytskärpa. Hon blev bla provbäst med väl godkänt som sprängare på Värmlands Taxklubbs grytprov 2002. Hon fick två valpkullar där bla. VWW-08, INTU(V )CH, SEU(V )CH, NOU(V )CH SEVCH Skogsråa´s Patron är en hane som gjort avtryck vidare i aveln genom bla. Ch Stubbkärrs Istwan, Isabella, Igor och Isaskar och inte minst NJ(D )CH Carmodey Eva Leni som finns hos kennel Jegermeister i Norge och som har gått mycket bra på drevprov med som mest 55 poäng och deltagare på Nordisk drevlandskamp och NM-drev 2009.
Ida omkom i ett kort hundslagsmål 8 år gammal då hon forcerat en grind mellan kök och hall inne i huset där hon skulle försöka att ta ett ben för vår Hannoveranartik Silva. Som en typisk Tax insåg hon tyvärr inte sin begränsning i storlek. 
Vi hade parat henne med Stubbkärrs Ingo och precis konstaterat att hon var dräktig så det blev dubbelt ledsamt att mista henne. Hon kommer alltid att finnas i vårt minne som en glad och sprallig Tax.
INTU(D )CH, SEU(D )CH, NOU(D)CH CAMPILIOS QSLING S60907/90
e. SEJ(D )CH,SEU(D )CH Bissebo Ålle
u. SEJ(D )CH, SEU(D )CH, NOU(D )CH Campilios Bicell
 

 

Aston som han kallades blev vi erbjudna att överta som 2,5- åring, ett erbjudande som vi inte kunde tacka nej till då han var ett synnerligen lovande ämne. Aston var en Tax av utmärkt typ och storlek med en härligt sträv päls. Han vägde 8,5 kg och var alltså av medelstorlek, men fick ibland kritiken under medelstorlek eller liten bredvid de 2-3 kg större hanarna, vilket ju egentligen var fel. Men han rönte många framgångar i utställningsringen, bla. som BEST IN SHOW på Taxspecial och som gruppvinnare i Ransäter-97.
I skogen var han en mycket ärlig och nästan lite hård Tax som drev 45 min. till en dryg timme, vilket praktiskt sett är en mycket bra tid, även om det inte är en optimal tid för drevprov. I aveln har han lämnat avtryck bla genom SEU(VD )CH, SEVCH Keepers Myrra, INTU(G)CH,NOUCH, SEU(G)CH,NOV-01, SV-01 Lommeruskets Asta och SEU(V )CH,NOU(V )CH, NOVCH Lommeruskets Arinbjörn. Den senare fader till den framgångsrika och storvinnande Bellomis Ice Beefeather.
Aston var hela livet en alert och glad hund pigg på det mesta. Han fick somna in vid 13 års ålder efter en stroke. Älskad och saknad.

BINA S49329/90
e. SEJCH, SEUCH Trajåsens Zet
u. J Härkilas Vika II
 
Bina kom från Carinas föräldrars Dreveruppfödning och var vår första och hittills enda Drever. Hon var en mindre tik av utmärkt typ och storlek. Hon hade CK på utställning. Tyvärr kom hon aldrig till start på drevprov pga. tidsbrist under familjens småbarnsår, men hon var en drever med lagom stor jaktlust och säker återgång. En utmärkt representant för rasen också med sitt glada sinnelag. Hon älskade att gosa med barnen och vara i centrum.
SEJ(D )CH, SEU(D )CH ESPETEGS DINA S48864/89
e. SEJ(D )CH, SEU(D )CH Barefjälls Bör
u. NORDJ(D )CH Elvpers Sanna
 
 

 

Dina köpte vi för att hennes mor Elvpers Sanna var en alldeles utomordentligt duktig jakttax med många provvinster. Dina var en lättlärd tax som var pigg på alla sorts konster. Hon lärde sig snabbt sitt, ligg och att tacka på kommando. I skogen kunde hon kallas in på fullt drev både direkt efter upptag såsom efter en timme. Hon var väldigt lydig men ändå med en enorm jaktlust.  Hon har flera avkommor som är drevchampions där Skogsråa´s Dunder är en som även gått vidare i aveln.
SEJ(D)CH, SEU(D)CH,NOU(D)CH, INTU(D)CH CAMPILIOS PRIMA S13802/90
e. SEJ(D )CH, SEU(D )CH, INTU(D )CH Bissebo Ålle
u. SEJ(D )CH, SEU(D )CH, NU(D )CH, INTU(D )CH, NORDV-85  Flashing´s Luri-Turi
 
 
Prima fick vi förmånen att få köpa av Stellan & Marie-Louise på Campilios Kennel vilket vi är otroligt tacksamma för. Hon var en pigg Tax i skogen men också snygg exteriört och med en alldeles utmärkt mentalitet. Hon visade sig nedärva detta och blev stamtiken i kenneln och är den som finns bakom de hundar vi har idag.

SELBUSJÖENS JOKER LITJA N26116/87
e. INTUCH, NOUCH Tarpans Togo
u. Diva
Vi fick ett förmånligt erbjudande om att köpa Litja injagad & HD-röntgad precis när vi mist Moski. Vi hade henne på prov en vecka innan vi skulle bestämma oss, men det var ingen tvekan, hon var precis lika mysig som Moski. Litja hade godkänt apporteringsprov och startades också på jaktprov i Norge. Tyvärr gick hon inte till pris då det var dåligt med fågel på fjället men hon fick fint betyg för sitt arbetssätt, fart och stil. Vi hade mycket roligt tillsammans, bla. träningskurser för Norska Engelsk setterklubben i Sjusjöen i Norge och många utmärkta jakter i de Norska fjällen. Litja fick två fina valpkullar hos oss.
PÄRLMOSSENS MOSKI S28736/82
e. Steinröysas Fant
u. Pärlmossens Peggy
 

 

Engelska Settertiken Moski kom in i familjen av en tillfällighet. Carina fann en annons om en omplaceringssetter pga. skilsmässa i lokaltidningen. Tiken hade en bra stamtavla jaktmässigt och var fantastiskt trevlig så hon inköptes. Vi fick många trevliga jaktturer med henne. Carina sköt älg för henne då hon även ibland användes som stötande hund i mindre såter. Hon visade också stor lust till att ställa räv och grävling.
Moski blev moder till våra två första valpkullar och så var intresset för hunduppfödning väckt. Moski älskades av alla och finns för alltid i våra hjärtan.

SEJ(D)CH SKOTTMANS AXA S38199/88
e. SE&NOUJ(D)CH SEU(D)CH
Keepers Rulle
u. SEJ(D)CH Campilios Bina
 

Axa var Carinas första jaktchampion och inköptes för att Carina hört fadern Keepers Rulle på jaktprov och blivit imponerad av honom. Hon blev jaktchampion på tre raka ettor men fick tyvärr inte gå vidare i aveln då det upptäcktes i vuxen ålder att hon hade kroksvans, så hon såldes vidare till en bekant som enbart jakthund. Axa var en pigg och glad tax med en stor jaktlust.